tisdag, december 08, 2009

Bebisstatus

Imorse var jag på mvc igen. Jag fick bland annat göra ultraljud för att kontrollera att bebisen verkligen ligger åt rätt håll, och det gör den! Skönt! Nu slipper jag fundera mer på det. Allt annat var också bra. Nu är nästa besök om två veckor, den dagen ska jag även klippa mig, längtar!

Det här står på vårdguiden om vecka 37:

Barnet
Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det.
Vikt 3 kg.


Mamma
Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat.

Inga kommentarer: